NuorisotiedotusEtusivu
Mitä on nuorisotiedotus
 
Nuorisotiedotuksen ja -neuvonnan tavoitteena ei ole antaa oikeita vastauksia. Se on työtä, jossa nuorille tarjotaan ammattitaitoista apua sekä tukea ja tietoa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä. Nuorisotiedotuksen tarkoituksena on antaa nuorille työkaluja, joiden avulla he voivat halutessaan ratkaista itse ongelmiaan erilaisten välineiden ja materiaalien (vihkoset, oppaat, Internet) avulla. Tieto- ja neuvontapisteessä nuorella on mahdollisuus käydä luottamuksellisia keskusteluja työntekijän kanssa. Nuori voi myös soittaa neuvontapisteeseen saadakseen puhelintukea mieltään askarruttavissa asioissa.
 
Tieto ja –neuvontapalveluiden lähtökohta toimii nuori itse. Nuorisotiedotus-työntekijän on kyettävä löytämään olennaisimmat asiat keskustellessaan nuoren kanssa. Tämän takia nuorten tieto- ja neuvontapisteessä työntekijä on alansa ammattilainen, joka on koulutettu tehtäväänsä. Nuorisotiedotustyötä Suomessa ohjaavat eurooppalaiset nuorisotiedotussuositukset ja periaatteet. Näihin periaatteisiin kuuluu muun muassa asiakkaan mahdollisuus asioida nimettömänä. Nuorisotiedotus keskittyy välittämään puolueetonta ja monipuolista tietoa.
 

Nuorisotiedotus Suomessa
 
Suomessa toimii aktiivinen nuorisotiedotus-pisteiden verkosto, joka koostuu seutu-kunnallisista ja kunnallisista tieto- ja neuvontapalveluista. Vuonna 2010 Suomessa tarjotaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluita kaikkiaan 271 kunnassa. Varsinaisia tieto-ja neuvontapalvelupisteitä on 144 ja nuorille suunnattua verkkopohjaista tieto- ja neuvontapalvelua tarjotaan 38 sivustolla.
 
Nämä hankkeet kattavat Suomessa lähes kaikki kunnat. Tieto- ja neuvontapalveluiden lisäksi moni nuorisotyöntekijä neuvoo sekä opastaa nuoria nuorisotaloilla jokapäiväisessä työssään. Suurin osa nuorisotiedotuspisteistä palvelee myös verkossa. Näistä verkkopalveluista löydät tietoa erilaisista asioista, sekä luotettavia ammattilaisia, jotka osaavat vastata mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin tai ohjata eteenpäin oikeiden tahojen pariin.
 
Nuorisotiedotuksesta vastaava työntekijä ei välttämättä tiedä vastausta kaikkiin ongelmiisi. Hän voi silti auttaa sinua, opastaa itsenäisessä tiedon hankinnassa tai ohjata ongelmaasi käsittelevän alan ammattilaisen pariin. Kaikki nuorten ongelmat käsitellään nuoren yksilöllisten tarpeiden pohjalta. Jos sinulla on kysyttävää mistä tahansa aiheesta, ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapisteeseen, tai alueesi verkkopalveluun.
 

Päivitetty: Heinäkuu 2012
Keski-Pohjanmaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
c/o Nuorten tiedotuspiste HUBI

Torikatu 13, 67100 Kokkola, Puh: 06 - 831 3264, Email: hubi@kokkola.fi