TietopalvelutOma talous
Miten saada rahat riittämään?
 
Nuorten taloudelliset ongelmat ovat lisääntyneet viime aikoina. Harvalla ihmisillä on niin paljon rahaa, että voi ostaa kaiken mitä haluaa. Silti ei ole pakko kärsiä rahahuolista. Jos rahankäytön suunnittelee hyvin, rahat riittävät paremmin. Kun laskee yhteen omat tulonsa, tietää kuinka paljon voi käyttää rahaa.
 
Tuloja ovat esimerkiksi palkka, palkkiot, lapsilisä, asumistuki, työmarkkinatuki tai opintoraha. Laskemalla yhteen tulot ja menot, sekä pitämällä niistä kirjaa voit helpommin kontrolloida talouttasi. Muista, ettei ilmaista rahaa ole olemassa. Pikavipit ja kulutusluotot voivat tuoda mukanaan ikäviä ongelmia, jos lainan ottamisvaiheessa ei ole valmista takaisinmaksusuunnitelmaa. Jos maksat vanhoja velkojasi ottamalla uutta lainaa, taloutesi ei ole tasapainossa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa pyytää apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa ei ole leikin asia.
 

Talousarvio
 
Talousarvio eli budjetti on arvio menoista ja tuloista. Tarkoitus on, että osaisi mitoittaa menot tulojen mukaan. Jos ensin jonkin aikaa seuraa, miten paljon on tuloja ja menoja, talousarvion tekeminen on helpompaa. Talousarvion voi laatia käytännössä kahdella tavalla 1) laatia suunnitelman kiinteiden menojen pohjalta tai 2) vähentää menoja juoksevasti kokonais summasta.
 
 
Linkkejä aiheesta:
 
 
 

Kiinteät ja muuttuvat menot
 
Osa menoista ovat sellaisia, jotka pitää maksaa säännöllisesti. Näitä ovat esimerkiksi vuokra, päivähoitomaksu ja sähkölasku. Ne ovat kiinteitä menoja, jotka ovat suunnilleen samansuuruiset joka kerta. Suuri osa kiinteistä menoista pitää maksaa kerran kuukaudessa. Osa maksetaan harvemmin, esimerkiksi sähkölasku ja vakuutusmaksut.
 
Muuttuvia menoja ovat kaikki ne, joista itse päätämme. Rahaa menee esimerkiksi ruokaan, vaatteisiin, liikkumiseen, lääkkeisiin ja harrastuksiin. Näihin menoihin voimme vaikuttaa itse. Osa muuttuvista menoista ovat sellaisia, joihin voi myös varautua. Ne tulevat kohdalle vain joskus. On helpompi säästää tiettyyn tavoitteeseen, jos jonkin aikaa seuraa kuinka paljon sinulta kuluu rahaa. Seuraamalla on myös helpompaa arvioida, mitkä kuluista ovat tarpeellisia ja mitkä sellaisia, joista voisit ehkä luopua.
 
Välillä menojen kanssa saattaa tulla ongelmia. Näistä ongelmista ja niiden kanssa toimimisesta saat lisää tietoa täältä.
 

Posti-, tv- ja puhelinmyynti
 
Yritykset kaupittelevat tavaroita myös postimyyntiluetteloiden, puhelimen ja television kautta. Yleensä ostaja saa niin tilatun tuotteen postitse ja maksaa sen jälkikäteen. Jos ostaja ei ole tyytyväinen tuotteeseen, hän voi palauttaa sen 14 päivän aikana laskua maksamatta. Jos hän on jo maksanut laskun, hän saa rahansa takaisin.
 
Useimmat postimyyntiä harrastavat yritykset ovat luotettavia. Niiden kauppaamat tuotteet vastaavat yrityksen lupauksia. On kuitenkin olemassa myös yrityksiä, jotka yrittävät huijata ostajia. Ne saattavat esimerkiksi luvata uskomattomia tarjouksia tai ilmaisia lahjoja, jotka eivät pidäkään paikkaansa.
 
 
Puhelinmyynnin voi myös kieltää ja tietonsa salata. Lisää tietoa aiheesta:
 
 

Päivitetty: Lokakuu 2010
Keski-Pohjanmaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
c/o Nuorten tiedotuspiste HUBI

Torikatu 13, 67100 Kokkola, Puh: 06 - 831 3264, Email: hubi@kokkola.fi