TietopalvelutTerveys
Mistä apua jos...
 
Tarvitsen tietoa terveyteen liittyvistä asioista?
 
Terveys on meille jokaiselle tärkeä asia, niin nuorelle kuin vanhemmille. Aktiivinen omasta terveydestä huolehtiminen vähentää monien sairauksien riskiä. Terveydestä huolehtiminen on kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun saat tarpeellisen määrän liikuntaa, syöt terveellisesti ja huolehdit henkisestä hyvinvoinnistasi, elämäsi on todennäköisesti pidempi ja hauskempaa.
 
Joskus nuori  henkilö tarvitsee kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisen apua. Lähimpänä tahona on oman koulun terveydenhoitaja. Terveydenhoitajalle voi varata aikoja, mutta akuuteissa tapauksissa vastaanotolle pääsee suoraan. Terveydenhoitajan kautta saa nopeasti esimerkiksi lähetteen lääkärille ja laboratorioon, tai todistuksen lyhyestä sairauslomasta.
 
Toisinaan täytyy hakea apua terveyskeskuksesta asti. Terveyskeskusten ja -asemien palveluihin kuuluvat mm. lääkärin vastaanotto, äitiys- ja lasten terveysneuvonta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, ehkäisyneuvonta, laboratoriopalvelut, fysioterapia, hammashuolto, röntgenpalvelut, jalkojenhoito ja kotisairaanhoito.
 
Voit lisätä tietojasi terveyteen liittyvissä asioissa myös erilaisten nettipalvelujen kautta. Mistä apua jos... -listasta löydät tietoa terveydenhuollosta, hammaslääkäristä, mielenterveydestä, kriisiavusta ja peliongelmista. Jos jostakin syystä et löydä niiden joukosta etsimääsi tietoa, voit myös lähettää meille sähköpostia osoitteeseen hubi@kokkola.fi.
 

Sairastun
 
Nopeimmin koululaiset ja opiskelijat saavat neuvoja oman koulunsa terveydenhoitajilta. Kouluterveydenhoitaja auttaa sinua kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Terveydenhoitajalle voi varata aikoja, mutta akuuteissa tapauksissa vastaanotolle pääsee suoraan. Terveydenhoitajan kautta saa nopeasti esimerkiksi lähetteen lääkärille ja laboratorioon, tai todistuksen lyhyestä sairauslomasta.
 
Mikäli et ole koulussa tai työssä, voit käyttää neuvoloiden aikuisvastaanottoa. Sairastuessa voit ottaa myös yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen. Riippuen hiukan terveyskeskuksista, palvelut on monesti jaoiteltu asuinpaikan mukaan. Äkillisissä sairaustapauksissa voit mennä suoraan terveyskeskuspäivystykseen tai sairaalan ensiapuun.
 
Jos olet töissä, sinulla on yleensä oikeus työpaikkaterveydenhoitoon. Lyhytaikaisissa työsuhteissa tai koeajalla edut eivät välttämättä koske sinua - tiedustele asiaa työnantajaltasi tai työpaikkasi luottamusmieheltä.
 
 
Apteekit
 
Alla olevasta linkistä löydät Kokkolan alueen apteekit:
 
 

 
Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
 
Kouluterveydenhuolto
Maksuton kouluterveydenhoito on tarkoitettu peruskoulun oppilaille.
 
Opiskeluterveydenhuolto
Opiskelijaterveydenhuollon palvelut on suunnattu lukiolaisille, toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville, ammattikorkeakoululaisille ja yliopisto-opiskelijoille.

Opiskelijoiden terveydenhuolto
Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut yliopistojen sekä tiede- ja taidekorkeakoulujen opiskelijoille.
 

 
Tarvitsen hammaslääkäriä
 
Jos olet koululainen tai opiskelija, hammashoitosi on yleensä järjestetty koulusi tai oppilaitoksesi kautta. Jos et kuulu koulusi puolesta hammashoidon piiriin, kysy alueesi terveysasemalta, mihin hammashoitopiiriin kuulut. Hoito on maksutonta 0-18 -vuotiaille. Akuuteissa tapauksissa voit ottaa yhteyttä suoraan hammashoitolaan. Huomioithan myös, että hammashuollon päivystyspalvelut voivat sijaita kauempana, kuin missä normaalisti käyt purukalustoasi tarkistuttamassa.
 
 
Hammashoitolat
 
 
 
 
 
 
 
 

En jaksa enää
 
Toisinaan mieli on maassa pahasti. Tuntuu siltä, ettei jaksaisi nousta vuoteesta tai edes nähdä muita ihmisiä. Tällaisia tilanteita varten on hyvä ylläpitää omaa mielenterveyttään ja miettiä valmiiksi, mistä sitä apua voi sitten hakea. Lisää tietoa liikunnan ja ravinnon vaikutuksista mielenterveyteen löydät täältä.
 
Erilaiset auttavat puhelimet on monesti suunnattu lapsille ja nuorille. Näihin soittamalla voi keskustella luottamuksellisesti, turvallisen aikuisen kanssa omista ongelmistaan, mietteistään ja elämästään.
 
 
Mielenterveysaiheisia linkkejä
 
 
 
 
 
 
 

Kohtaan väkivaltaa
 
Jos sinä tai läheisesi joudutte kohtaamaan väkivaltaa, sen kanssa ei tarvitse olla yksin. Apua ja neuvoja sekä tukea saa monesta paikasta. On tärkeää, että pyrit katkaisemaan väkivallan kierteen ja pysäyttämään tekijän, jos mahdollista. Jos näet väkivaltatilanteen, voit myös tehdä asiasta ilmoituksen poliisille.
 
Väkivalta voi olla henkistä tai fyysistä, mutta se jättää aina arvet uhriinsa. Tietoa ja neuvoja siitä, miten menetellä, mistä saada apua tai miten tukea väkivallan uhriksi joutunutta löydät alla olevista linkeistä.
 
 
Apua kriisitilanteissa
 
 
 
 
 
 
 
 
Koulukiusaaminen
 
 
 
Minulla tai läheiselläni on peliongelma
 
Pakkomielteinen pelaaminen voi olla suuri ongelma. Suomessa on arviolta 130 000 henkeä, joille rahapelien pelaaminen on aiheuttanut riippuvuutta. Pelaamisen seuraukset voivat olla äärimmäisen vakavia, jotka voivat ilmetä psyykkisinä, fyysisinä, sosiaalisina ja taloudellisina ongelmina.
 
Peluuri on peliongelmaisille tarkoitettu auttava puhelin. Se toimii numerossa 0800 100 101 arkipäivisin kello 12-18. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja maksutta kaikkialta suomesta.
 
 
 
 
 
 

Muita terveysaiheisia linkkejä
 
 
NÄKÖVAMMAT

Sokeain lasten tuki ry

Päivitetty: Huhtikuu 2012
Keski-Pohjanmaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelut
c/o Nuorten tiedotuspiste HUBI

Torikatu 13, 67100 Kokkola, Puh: 06 - 831 3264, Email: hubi@kokkola.fi